CASO DE ÉXITO

RWTH Aachen: Manje vrućeg zraka u laboratoriju za obradu podataka

 

 

U prostoriji Sveučilišta RWTH Aachen u kojoj studenti elektrotehnike obavljaju praksu nalazi se 100 radnih mjesta s računalima koja stvaraju mnogo buke i topline. No tome je došao kraj: virtualizacijom radne površine osobna računala postaju suvišna. RWTH Aachen jedno je od najrenomiranijih tehničkih sveučilišta u Njemačkoj. Sveučilište je na dobrom glasu između ostalog i zbog toga što studentima pruža suvremenu infrastrukturu. Studij inženjerskih disciplina danas svakako obuhvaća i prijenos temeljnih znanja iz područja obrade podataka. Praksa iz ovog područja obavezni je predmet studijskih programa.

U prostoriji Katedre za opću elektrotehniku i sustave za obradu podataka (EECS) na Sveučilištu RWTH Aachen, u kojoj budući elektroinženjeri obavljaju praksu, nalazi se 100 radnih mjesta. Dosad korištena osobna računala polako su se primakla kraju svog radnog vijeka i tijekom prošle godine bilo ih je potrebno zamijeniti. “Bili smo suočeni s dvojbom trebamo li ponovno nabaviti osobna računala ili razmotriti neko alternativno rješenje”, objašnjava Heinz Meeßen, odgovorna osoba za podršku obrade podataka na katedri. Nakon kraće ocjene različitih mogućnosti vrlo brzo se izdvojilo alternativno rješenje kod kojeg radna mjesta više nisu morala biti opremljena kompletnim računalima. “Koncept virtualizacije radne površine ima ogromne prednosti za naših 100 radnih mjesta i to ne samo u odnosu na nabavne i operativne troškove, već i na troškove administracije”.

Virtualno računalo zamjenjuje osobno računalo

Odlučeno je da se radna mjesta opreme sustavima L300 tvrtke NComputing te TFT monitorima s tankim zaslonom. “Stari monitori s katodnom cijevi također su bili na kraju svog radnog vijeka.” Umjesto limene kutije osobnog računala na radnom mjestu sada se nalazi samo monitor s tankim zaslonom, a na njegovoj stražnjoj strani pričvršćena je malena kutija sustava L300. Ona je uz pomoć postojeće mreže spojena na poslužiteljski hardver, koji se nalazi u zasebnoj prostoriji s računalima. Virtualno računalo stvara se uz pomoć vSpace softvera. Nabavni troškovi jednog “ultra tankog klijenta” L300 s vSpace softverom tek su djelić cijene uobičajenog osobnog računala. Osim toga, ovo rješenje osigurava i znatno niže operativne troškove. “Jedan sustav L300 koristi oko 5 W, dok je za stara osobna računala bilo potrebno od 150 do 180 W. Novim rješenjem došli smo do znatno manjih energetskih potreba tijekom rada.” Zahvaljujući niskim energetskim potrebama sustava L300 nije potrebno nikakvo dodatno hlađenje. Zagrijavanje koje su stvarala stara osobna računala nije bilo beznačajan problem. “Možete pretpostaviti koliko je vrućeg zraka nastajalo u prostoriji sa 100 osobnih računala, a da ne govorimo o razini buke koju su stvarali ventilatori”. Smanjeno zagrijavanje omogućava i uštede na klimatizaciji prostorije. “Naša osobna računala pretvarala su skupu električnu energiju u toplinu, koju smo potom morali uklanjati iz prostorije ponovnim korištenjem skupe električne energije.”

Ekonomična nabava i rad

Smanjenje troškova administracije također nije zanemarivo. “Ne možete pretpostaviti koliko truda iziskuje održavanje 100 osobnih računala na kojima uvijek iznova rade drugi studenti. Virtualizacija radne površine podrazumijeva uporabu aplikacija koje se nalaze na poslužitelju i kada se ukaže potreba za ažuriranjem softvera, to je potrebno učiniti samo jednom.”

Preustroj radnih mjesta obavljen je bez ikakvih teškoća. “Najveći dio posla odnosio se na postavljanje i priključivanje hardvera. Nakon završetka tog dijela posla puštanje u pogon išlo je sasvim brzo. Podršku pri tome pružila nam je lokalna tvrtka koja je isporučila sustave L300.”

Rad u miru

Od studenog 2011. sustavima L300 opremljena su već 82 radna mjesta u laboratoriju za obavljanje prakse, a uskoro ćemo zamijeniti i preostala osobna računala. Time su stvoreni uvjeti za rad u ugodnom ozračju i miru, u punom smislu riječi, za između 400 i 600 studenata koji godišnje redovito koriste ovaj laboratorij. Sveučilište sada može upotrijebiti svoj proračun za mnogo značajnije stvari od vrućeg zraka.

Available languages

Suggested reading

Mejorar la infraestructura de laboratorios y salones de clases
Upgrading Computer Labs to Meet Demands of Curriculum and Online Testing
Industria nicaragüense líder en procesamiento y exportación de maní también es líder en virtualización de escritorios con ahorros directos y ecológicos